Hlavní stran a- Logo e-kos

Komunikace Osob s postižením Sluchu

Hovor s přepisem na libovolné číslo

Hovor s přepisem na libovolné číslo
E-kos > Blog > Jak získal ohluchlý příspěvek na zvláštní kompenzační pomůcku

Asi před šesti lety (2016) mě napadlo, že bych si mohl požádat o příspěvek na zvláštní kompenzační pomůcku (proč to je zvláštní netuším). Zašel jsem tedy na Úřad práce, poptal se na to a když mi úřednice řekla, že mohu, tak jsem ji poprosil, aby mi řekla, co všechno potřebuji, abych si to oběhal, vyřídil a nemusel na úřad 5×, nýbrž to přinesl vše najednou. Úřednice mi dala formulář (2× A2 oboustranně), že tam je vše potřebné, stačí to vyplnit a přijít.

Ve formuláři bylo mimo jiného, nač žádám a přesný model. Pohledal jsem tedy na internetu, početl recenze a napsal poslední model, co se prodával (Samsung Galaxy Tab S3). Vyplněný formulář jsem pak odnesl na úřad a líbilo se mi, jak to je jednoduché. Po asi třech měsících jsem měl na poště dopis „do vlastních rukou“. V dopise bylo, že je jednání o příspěvku přerušeno, jelikož jsem nedodal lékařskou zprávu a že pokud tak neučiním do snad 14 dní, tak už se nemám namáhat.

To mi přišlo fakt jako nějaký podraz. Jednak jsem se úřednice ptal, co všechno potřebuji, druhak bylo ve formuláři: jméno, adresa a telefon, ošetřujícího lékaře, třeťak mu tedy mohli zatelefonovat, nebo požádat písemně o vyjádření, že jsem se zázračně neuzdravil a nezačal slyšet, čtvrťak mohli mi to sdělit třeba po měsíci, aby vše měli a řízení se nepřerušovalo (zasedají prý 1× za 3 měsíce). Zašel jsem tedy k lékaři a odeslal jeho zprávu (na poštu v Novém Strašecí chodím opravdu velmi rád).

Po dalších třech měsících mi přišel dopis „do vlastních rukou“. V dopise bylo, že je jednání o příspěvku přerušeno, jelikož jsem nedodal „užnevímco“ (možná potvrzený příjem). Vyřídil jsem tedy „užnevímco“, odeslal (hlavně, že jsem to chtěl vše najednou) a po dalších třech měsících (dohromady už 9 měsíců) mi přišlo vyrozumění, že mi byl příspěvek přiznán. Jenže v žádném obchodě/e-shopu už Samsung Galaxy Tab S3 neprodávali a měli pouze o 5 tisíc dražší S4 a na můj písemný dotaz e-mailem, mi odpověděli, že příspěvek je pouze na S3, nebo podobný Lenovo „něco“. Naštěstí svolili, že si mohu zakoupit s4 a doplatit tedy víc (bylo to asi 5 000 Kč).

Celé mi to přijde, jako kdyby někdo usiloval o to, odradit žadatele a ušetřit. Krásné by to bylo, kdyby šel vyplnit formulář on-line, o potvrzení od lékaře by se postarali sami, o „jánevímco“ také a po těch třech měsících jen přišlo vyrozumění.

——————————————————
Autor: Ladislav Kratochvíl
zcela ohluchlý ve svých 40 letech, v roce 2003, autor a provozovatel webu
zabývajícím se postižením sluchu www.kochlear.cz, redaktor portálu Helpnet
(monitoring médií)
, osvěta pro skryté titulky a pravděpodobně
nejčastější uživatel přepisu automatem v ČR.
——————————————————-